Međunarodni dan tolerancije i Svjetski dan prijevremeno rođene djece

U ponedjeljak, 16.11.2020. godine Društvo „Naša djeca“ Opatija ogranak Lovran u suradnji s Koordinacijskim odborom Općina Lovran prijatelj djece obilježit će Međunarodni dan tolerancije i Svjetski dan prijevremno rođene djece.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. UNESCO je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge. 

Definicija UNESCA kaže: „Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.

Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.“

Poruka naše male Lovranke Glorie glasi: „Tko tolerira profitira.“

Svjetski dan prijevremno rođene djece ove ćemo godine obilježiti u suradnji s Udrugom „Palčić“ Klub roditelja nedonoščadi. Na našem štandu moći će te se informirati više o potrebama i problemima djece i roditelja prijevremeno rođene djece.

U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece prijevremeno rodi, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb, no svijest javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska pa je vrlo važna edukacija svih u društvu. Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Pozivamo svih da nas posjete na našem info štandu u ponedjeljak, 16.11. 2020. od 8,30 sati do 11,30 sati.

    Skip to content