Projekt „Oči Lovrana“

Društvo „Naša djeca“ Opatija i ogranak Lovran započelo je s provedbom projekt „Oči Lovrana“ koji je nastao  u sklopu financiranja na području kulture, umjetnosti i društvenih inovacija poslovnog kluba PartneRi, uz sufinanciranje Općine Lovran.

Projektom će se na inovativni načina predstaviti lovranska kultura i prirodna baština novim generacijama. Idejna začetnica i voditeljica projekta je profesorica Nina Ivanović.

Današnjem predstavljanju projetka na lovranskom mulu nazočio je uz Sanju Škorić, tajnicu DND Opatija, Ninu Ivanović voditeljicu projekta i načelnik Općine Lovran Bojan Simonič sa stručnim suradnicama  Općine Lovran Velinkom Sušanj i Marinom Grubešić.

Nina Ivanović je naglasila kako se radi se o (mini) instalacijama očiju na 9 lokacija na području lovranštine, time stvarajući likove, a ideja je da prolaznika privuku lica te da onda putem mobitela očita QR kod s pametne ploče koja će se nalaziti na svakoj lokaciji, i tako sazna nove informacije o životu i ljudima u Lovranu s početka 20.st.

Informacije su prilagođene djeci kao primarnim korisnicima, a cilj je naučiti zanimljivosti o životu ljudi nekada. Tekst će osim na hrvatskom biti i na engleskom jeziku, kako bi se i turisti mogli uključiti, a sve će biti koncipirano kao igra “Lov na lica”, gdje će uz pomoć mape korisnici tražiti likove, ići od lokacije do lokacije i tako kvalitetno provesti vrijeme na otvorenom.

„ Istražujući za tekst i sama sam saznala puno stvari koje o Lovranu nisam znala, a najviše mi je u tome pomogao sumještanin Ivo Mileusnić. Projekt je nastao sasvim slučajno, kako sam svaki dan na Lungomareu, počela sam primjećivati razna lica, nabavila oči, zalijepila ih i shvatila da se to ljudima jako svidjelo, jer su nastale likove fotografirali i dijelili na društvenim mrežama. To sam ispričala nekolicini prijatelja, a jedan od njih, Hrvoje Marušić, predložio mi je, a kasnije i pomogao, da sadržajno produbim priču i evo nas.“ kaže Ivanović.

Sanja Škorić, tajnica DND Opatija rekla je nekoliko riječi o suradnji s Ninom Ivanović na ovom projektu „Nina nam se obratila i predstavila svoju ideju. Kako smo uvijek bili otvoreni za nove projekte pogotovo kada se radi o projektima i aktivnostima kojima se obogaćuje život naših najmlađih, naše djece odmah smo odlučili dati podršku ovom projektu na način da smo ga zjednički prijavili na raspisane natječaje. Sve o projektu moći će se saznati na stranicama DND Opatija i na novoj stranici Oči Lovrana. prve oči ćete moći pronaći početkom srpnja 2022.“

Zamisao je da se projekt predložiti i školi i vrtićkim grupama kao aktivnost koju mogu uvesti u svoj program i na taj način povijest Lovrana približiti djeci. Očekujemo veliki broj djece (i onih koji se tako osjećaju) da aktivno sudjeluju i time udahnu život svim likovima.

Načelnik Općine Lovran Bojan Simonič naglasio je kako je Općina Lovran uvijek spremna podržati inovativne programe kojima se obogaćuje i turistička ponuda Lovrana.

 

    Skip to content