“SVJETLARNA LOVRAN”: IMERSIVNI SVJETLOSNI SPEKTAKL OVE SUBOTE NA TRGU SV. JURJA 

Ove subote, 12. studenog 2022.g., u samom centru Lovrana dogoditi će se kulminacija ovogodišnjeg izdanja projekta Svjetlarna Lovran – mapiranje Trga Sv. Jurja. Riječ je o imersivnom svjetlosnom spektaklu koji će, za ovu priliku posebno izrađenim audio-vizualnim efektima i animacijama, oživiti fasade zgrada i kuća koje okružuju lovranski Trg Sv. Jurja. U dva termina, od 19:00 i od 21:00 sat, posjetitelji će moći ušetati na poznati lovranski trg i doživjeti ga u doslovno – potpuno novom svjetlu. Autorski tim umjetnika na čelu s Damjanom Šporčićem i Larom Badurina stvara program koji će, uz premijerno prikazani materijal, posebnom vrstom laserskih projektora projiciran na fasade pitoresknih kuća na trgu, uključivati i neka iznenađenja.

Svjetlarna je kulturno umjetnički projekt odnosno događaj koji se treću godinu zaredom odvija u Lovranu i u potpunosti je financiran iz proračuna Općine Lovran. Prve godine, bio je dijelom Susjedstva Lovran, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i kao takav je jedan od rijetkih projekata proizašlih iz EPK njedara koji je zaživio i donio nešto novo lokalnoj zajednici.

Prošle se godine program događao u Galeriji Laurus i bio je ostvaren u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Ta se suradnja nastavlja i ove godine. Pod imenom ‘’Platforma za eksperiment 4.3’’ i pod mentorskom palicom profesorice Lare Badurina, dijelom je izvannastavnog programa Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Ekipi studentica i studenata Akademije pridruženi su i poznati riječki vizualni umjetnik Damjan Šporčić, pulska umjetnica novih medija Gaia Radić te poseban gost predavač – umjetnik i kostimograf Iztok Hrga iz Ljubljane. Ova će kombinacija iskustva i mladosti, u tjednu uoči i tjednu nakon kulminacije projekta i glavnog događaja na Trgu Sv.Jurja u Galeriji Laurus, održati radionice produkcije i postprodukcije čiji će rezultati biti vidljivi u subotu 12. studenog na glavnom događaju za javnost, a potom i u tjednima nakon službenog završetka projekta.

Produkcijski tim Svjetlarne Lovran se posebno zahvaljuje Primorsko-goranskoj županiji, vodećem partneru u projektu Mala barka 2, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (virtualni muzej mora Mala barka), Koordinaciji udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre (Tradicijska jedra Kvarnera i Istre), Kući od mora – interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine Eko muzeja Mošćenička Draga te autoru Tomislavu Budiseliću ispred Studija Insomia, na ustupljenim video materijalima.

    Skip to content