U Lovran održana radionica ”Venecijanska arhitektura na Kvarneru: Lik i djelo Attilia Maguola”

Danas je u 11:00 sati u Galeriji Laurus u centru Lovranu održana radionica pod nazivom ‘’Venecijanska arhitektura na Kvarneru: Lik i djelo Attilia Maguola’’. Istoimeni je to projekt pokrenut prije tri godine od strane Općine Lovran uz potporu regije Veneto i podršku više partnera, čiji je cilj bio proučiti podrijetlo te rasvijetliti osobit stil gradnje karakterističan za Lovran s vidljivim tragovima drevne venecijanske arhitekture.

Zasluge se za taj fenomen u velikoj se mjeri pripisuju arhitektu-graditelju Attiliu Maguolu, porijeklom iz Mire nedaleko Venecije, koji je intenzivno radio u Lovranu između 19. i 20. stoljeća izgradivši preko stotinu prestižnih rezidencija i nekoliko javnih zdanja, koje karakterizira istančani estetski ukus i koja su uvelike doprinijela, i još uvijek doprinose, međunarodnoj turističkoj privlačnosti Lovranšćine.
Radionicu je pozdravnim govorom otvorio načelnik Općine Lovran Bojan Simonič nakon koga su uslijedili gradonačelnik Mire Marco Dori zatim Predsjednik Povijesnog društva za južnu Primorsku – Kopar Salvator Žitko, Predsjednik Zajednice Talijana Lovran Igor Prodan te generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini.

Radionica se nastavila se znanstvenim izlaganjima prof. Salvatora Žitka i prof. Darka Darovca, koji je predstavito sadržaj knjige “Ville di Maguolo”, tiskane u sklopu projekta. Govorima drugih stručnjaka (Riccardo Marussi, Goran Šprajc) istaknuta je ne samo kulturna, već i ekonomska te društvena važnost zaštite graditeljske baštine povijesno-arhitektonske vrijednosti, što pretpostavlja dobru suradnju između javnog i privatnog partnerstva, dok je dr. Franco Rota predstavio rezultate projekta ‘’Venecijanska arhitektura na Kvarneru: Lik i djelo Attilia Maguola’’.
Nakon završetka radionice i predstavljanja knjige uzvanici i posjetitelji su mogli razgledati prigodnu izložbu fotografija djela Atillia Maguola autora Gorana Pleića.
Spomenimo još i da se sljedeća faza projekta ‘’Venecijanska arhitektura na Kvarneru: Lik i djelo Attilia Maguola’’ ima održati sljedećeg tjedna predstavljanjem knjige ‘’Ville di Maguolo’’u Miri u Italiji, gdje će gradonačelnik Marco Dori u sjedištu općinske knjižnice Oriago ugostiti svog kolegu Bojana Simoniča i lovransku delegaciju.

    Skip to content